Koleżanka
dała znać, że jedzie do Torunia. Zatęskniłam. Za brukowanymi, wąskimi
uliczkami. Za średniowiecznymi murami odbijającymi się w leniwej Wiśle. Za
zaułkiem Podmurnej, za Krzywą Kamienicą, za glinianymi figurynkami wtulonymi w
wykusze z czerwonej cegły. I za restauracją La Mancha, której szef podjął mnie
kiedyś pysznym wegańskim obiadem. Zatęskniłam za warzywnymi tapas.
Jednego
sporego batata obrałam i skroiłam na dość grube frytki. Batat jest bardziej
sypki i miękki niż jego kuzyn ziemniak, toteż by frytki się nie rozpadły, muszą
być grubsze. Wytaplałam je lekko w oliwie (lubię to robić ręką), a następnie –
w soli i w papryce wędzonej, pół na pól ostrej i słodkiej. Włożyłam do naczynia
do zapiekania i wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W
trakcie pieczenia parę razy potrząsnęłam naczyniem, aby frytki zapiekły się
równomiernie.
Do drugiego
naczynia włożyłam oczyszczone i osuszone malutkie pieczarki, również lekko
„naoliwione”,. Można przyrządzić ten przysmak z pieczarek standardowej
wielkości, wówczas trzeba je pokroić w ćwiartki lub zgrabne plasterki. Grzyby
oprószyłam solą, obsypałam igiełkami świeżego rozmarynu i umieściłam w
piekarniku obok batatów.
Na suchą
patelnię wsypałam łyżkę soli, a gdy zaczęła się podprażać, wrzuciłam dwie
garści obranych migdałów. Prażyłam, ruszając patelnią, aż złapały lekki
rumieniec.
Z czeluści
spiżarki wyciągnęłam słoik z kiszonymi cytrynami. Ten fantastyczny dodatek,
charakterystyczny dla kuchni Maghrebu, przyrządzam co roku z ekologicznych
cytryn sprowadzanych z Sycylii. Przepis na kiszone cytryny - poniżej.
Wyjęłam jedną
cytrynę i posiekałam w drobniutką kostkę.
Gorące
pieczarki wymieszałam w miseczce ze skrojoną cytryną i uprażonymi migdałami. W
drugiej miseczce podałam upieczone frytki batatowe.
I przeniosłam
się, mało że do Torunia: do Barcelony, a może do Algieru? Gdziekolwiek bujał
mój duch – było tam smacznie i aromatycznie.
Ściągawka, czyli
potrzebne produkty
Jeden duży batat, płaska łyżka wędzonej papryki słodkiej,
płaska łyżka wędzonej papryki ostrej, sól, dwie łyżki oliwy, 40 dag pieczarek,
dwie garści łuskanych migdałów, cztery gałązki rozmarynu, jedna kiszona
cytryna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz