poniedziałek, 24 listopada 2014

Zupa szpinakowa po indyjsku



W miniony weekend trafiłam do malej, rodzinnej knajpki indyjskiej, gdzie poczęstowano mnie między innymi rewelacyjną zupą szpinakową. Postanowiłam poszukać tego smaku we własnej kuchni.

60 dag świeżego szpinaku starannie opłukałam z piachu, osuszyłam i posiekałam na drobne kawałeczki. W woku rozgrzałam dwie łyżki oleju kokosowego. Gdy tłuszcz stał się przezroczysty, wrzuciłam nań drobno posiekany kawałeczek ostrej zielonej papryki (ok. 2 cm), dwa ząbki czosnku zmiażdżone trzonkiem noża i w końcu – zieleninę. Przykryłam patelnię pokrywką i czekałam, aż szpinakowe listki nieco zmiękną, wówczas oprószyłam je gruboziarnistą solą. Prażyłam szpinak jeszcze 2-3 minuty, po czym połowę odłożyłam. Drugą połowę przełożyłam do garnka, zalałam 1,5 litra wrzącej wody, dodałam łyżeczkę soli, dwie szczypty kuminu, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, odrobinę zmielonej gałki muszkatołowej. Zamieszałam, gotowałam na małym ogniu 5 minut, po czym wlałam zawartość małej puszki mleka kokosowego. Potrzebny był jeszcze jeden smak – niecała łyżeczka mielonej kozieradki, po której dodaniu potrzymałam zupę na ogniu jeszcze minutę, po czym zmiksowałam ją w blenderze kielichowym. Zmiksowany, dość luźny krem wlałam z powrotem do garnka i dodałam odłożoną połowę duszonych liści szpinaku. I to by było to, albo niemalże to.
 



W oryginalnej zupie występowały jeszcze plastry pieczarek, duszonych razem ze szpinakiem; nie miałam ich niestety pod ręką, jednak i bez grzybów zupa broni się wyśmienicie.


Ściągawka, czyli niezbędne składniki
60 dag świeżego szpinaku, dwie łyżki oleju kokosowego, 1,5 cm bardzo ostrej zielonej papryki, dwa obrane ząbki czosnku, sól, płaska łyżeczka mielonego kuminu, pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej kozieradki, mała puszka mleka kokosowego (165 ml), ewentualnie 20 dag pieczarek.

2 komentarze:

  1. uff, znowu musialam sie posluzyc google translate zeby sie dowiedziec ze tajemnicza kozieradka to po prostu fenugreek! ;-)

    OdpowiedzUsuń