Młode buraki
są boskie. Mają tę niezrównaną chrupkość i aromatyczną zadziorność, jakiej
próżno szukać u ich starszych braci. No i liście botwinowe, genialne
kolorystycznie, z czerwonym krwioobiegiem i zieloną mięsistością. Warzywo
doskonałe od korzenia do czubka. Jak mało które.
Dziś zrobiłam
użytek z samych bulw buraczanych i łodyżek, liście botwiny zostawiając do
innego przepisu.
Buraki (z
dwóch pęczków, bo sprzedawcy w moim sklepie osiedlowym są bardzo oszczędni)
oczyściłam, opłukałam i pokroiłam wraz z łodyżkami w drobną kostkę. Zalałam 2
litrami wrzątku. Dodałam pół łyżki soli. Łyżeczkę suszonego korzenia galangalu
i pół łyżeczki suszonego korzenia lukrecji zawinęłam w węzełek z gazy i
włożyłam do garnka z warzywami.
Gotowałam buraki na wolnym ogniu pół godziny,
po tym czasie wyciągnęłam zawiniątko z korzeniami i dodałam przyprawy w
proszku: dwie płaskie łyżeczki ostrej papryki chilli, dwie płaskie łyżeczki
mielonej kolendry i dla podbicia purpurowej barwy – dwie płaskie łyżeczki
przyprawy tandoori masala. Zakwasiłam zupę, dodając sok z dużej cytryny. Po
kolejnych dziesięciu minutach gotowania dodałam szklankę mleka kokosowego,
starannie zamieszałam, zmniejszyłam gaz do minimum i pozwoliłam zupie pyrkotać
jeszcze pięć minut.
Z owocu
granatu wydłubałam pestki. Zupę przelałam do naczyń, przybrałam kwitnącymi
gałązkami tajskiej bazylii, obok podałam pestki granatu.
Zupa jest
bardzo intensywna. Należy pamiętać, że korzeń lukrecji, dający specyficzny aromat
i słodycz, nie jest wskazany dla kobiet w ciąży. Można zrezygnować z tej
przyprawy, wówczas dla wzmocnienia słodyczy warto dodać łyżkę syropu klonowego
lub – jeśli ktoś używa – jasnego miodu.
Ściągawka, czyli
potrzebne składniki
8 młodych buraków z łodyżkami, ale bez liści, łyżeczka
suszonego korzenia galangalu w drobnych kawałkach (można użyć świeży korzeń,
kawałek ok. 2 cm), pół łyżeczki suszonego korzenia lukrecji w drobnych
kawałkach (do zastąpienia łyżką syropu klonowego lub jasnego miodu), dwie
płaskie łyżeczki suszonej sproszkowanej chilli, dwie płaskie łyżeczki mielonych
ziaren kolendry, dwie płaskie łyżeczki mieszanki tandoori masala, sok z dużej
cytryny, szklanka mleka kokosowego, pestki z jednego owocu granatu, tajska
bazylia do przybrania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz