Rozochocona powodzeniem fioletowego puree z ziemniaków truflowych, przyrządziłam
z nich też oryginalną, tęczową sałatkę.
Pięć obranych ziemniaków ugotowałam al dente w
posolonej wodzie (ok. 12 minut, trzeba sprawdzać, bo szybko się rozpadają), pokroiłam w grube plastry. Przekroiłam na pół dwie garści
różnokolorowych pomidorków koktajlowych – żółtych, brązowo-zielonych,
czerwonych i pomarańczowych. Posiekałam szczypiorek. Osączyłam pół szklanki
ugotowanej w osolonej wodzie czerwonej fasoli.
Wszystkie składniki delikatnie
wymieszałam wraz z winegretem sporządzonym z pięciu łyżek oleju z pestek
winogron, dwóch łyżeczek ostrej musztardy, łyżki z soku z cytryny i łyżeczki
jasnego miodu.
Ściągawka, czyli
potrzebne produkty
Pięć ziemniaków truflowych, dwie garści różnokolorowych
pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, pół szklanki gotowanej czerwonej
fasoli; winegret – pięć łyżek oleju z
pestek winogron, dwie łyżeczki ostrej musztardy, łyżka z soku z cytryny i
łyżeczka jasnego miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz